De Kalmthoutseheide bij Ossendrecht werd in mei 2011 getroffen door een enorme brand. Nu, anderhalf jaar later, is de natuur zich voorzichtig aan het herstellen.
In drie dagen tijd brandde ruim vijfhonderd hectare natuurgebied af. Dat gebeurde in het Belgische deel van het natuurgebied
Vijand
De natuur is bezig zich te herstellen, maar heeft er een nieuwe vijand bijgekregen: het pijpestrootje. Dat is een hardnekkige grassoort die op een groot deel van de afgebrande heide groeit. Volgens Ignace Ledegen, beheerder van het gebied, geeft dat twee problemen. "Door het gras krijgen de heidestruiken de kans niet om te ontkiemen en te herstellen. Bovendien is het afval van de plant als die afsterft zeer brandbaar, wat het gevaar op een nieuwe brand vergroot."
Het pijpestrootje wordt op een aantal manieren aangepakt. Een kudde van vierhonderd schapen begraast het gebied, er wordt gemaaid en geplagd. Dat gaat langzaam maar gestaag omdat een groot deel van het gebied erg drassig en dus moeilijk begaanbaar is.
Zwartgeblakerd
Wat nog duidelijk herrinnert aan de brand zijn de vele zwartgeblakerde bomen die nog in het gebied staan. "Die redden het niet meer, maar we laten ze staan omdat ze moeilijk te kappen zijn. Uiteindelijk sterven ze af en vormen ze weer een voedselbron voor dieren en insecten", legt Ledegen uit.