De PVV presenteerde gisteren het op voorhand veelbesproken rapport over de herinvoering van de gulden. Sp!ts legde drie stellingen uit het rapport voor aan econoom en financieel journalist Mathijs Bouman.
Vroeger was alles beter, dus de gulden was ook beter dan de euro. Dat is althans wat de PVV ons wil doen geloven op basis van het rapport van het Britse onderzoeksbureau Lombard Street Research, dat gisteren werd gepresenteerd. Sp!ts legde drie stellingen uit het rapport voor aan Mathijs Bouman, econoom en financieel journalist van RTL.
Stelling 1: Zonder de euro was de Nederlandse economie harder gegroeid.
„Dat kun je op basis van dit rapport in ieder geval niet stellen. Het is waar dat Zwitserland en Zweden, landen die geen euro hebben, harder zijn gegroeid dan Nederland. Maar Denemarken heeft ook geen euro en is juist niet harder gegroeid dan Nederland. Maar dat heeft het onderzoeksbureau weer niet gemeld in het rapport. Deze stelling is dan ook niet wetenschappelijk onderbouwd. Je zou net zo goed kunnen zeggen dat landen die beginnen met een letter Z harder groeien dan andere landen. Dat is natuurlijk ook onzin, maar het zou net zo goed een conclusie kunnen zijn die je uit dit rapport kunt halen."
Stelling 2: We blijven tot in lengte van jaren geld betalen aan Zuid-Europese landen.
„Ja, dat is helaas wel zo. Al betalen we geen geld aan Zuid-Europese landen, maar lenen we het uit. Dat is wel een cruciaal verschil. Het gaat dan om de vraag of je dat geld ook terug krijgt. Van landen als Portugal en Ierland denk ik dat we dat geld wel terug krijgen. Maar Griekenland blijft twijfelachtig. Het zou heel goed kunnen dat we dat geld niet terug krijgen. Als iedereen dit van tevoren had geweten, dan was de euro ook nooit gekomen. Maar dat wil niet zegen dat we nu zo maar uit de euro moeten stappen. Daarvoor is het te laat. Bovendien weten we niet wat het ons kost als we eruit zouden stappen. Dat is eigenlijk ook meteen mijn grootste kritiek op het rapport. De opdracht van de PVV was om uit te zoeken wat het ons oplevert als we de gulden weer invoeren. Ergens, weggestopt in het midden van het rapport, staat dat het Britse onderzoeksbureau er niet in is geslaagd om dit te kwantificeren. Dan heb je gewoon je opdracht niet goed uitgevoerd."
Stelling 3: De euro verdeelt Europa.
„Ook dat is helaas waar. Iedereen die het nieuws volgt, kan dat ook zien. Er zijn ook heel veel dingen fout gegaan. Maar nogmaals, we weten ook na dit rapport nog steeds niet wat het ons land zou kosten als we uit de euro stappen. Ze hebben niet eens bij onze grote internationale bedrijven aangeklopt, zoals bijvoorbeeld ING, om te vragen wat het ons kost. De Britten noemen een bedrag van 51 miljard euro. Maar dat bedrag is tot stand gekomen op basis van broddelwerk. De analyse die de Britten neerzetten in het rapport is interessant, maar iedere wetenschappelijke onderbouwing die leidt tot nieuwe inzichten ontbreekt. Als ik dit rapport moet waarderen aan de hand van sterren, krijgen de Britten een ster voor de moeite."