Alle goede bedoelingen ten spijt, huisdieren hebben het soms zwaar te verduren onder de onuitputtelijke liefde van de baas. Om die reden bood de Universiteit Utrecht gisteren een gratis consult aan voor bijzondere dieren. Juist bij deze groep weten eigenaren lang niet altijd wat goed voor ze is.
Normaal gesproken zit de wachtkamer van de dierenkliniek van de Universiteit Utrecht (UU) vol zenuwachtige honden en katten, maar vandaag worden vooral bijzondere dieren verwacht. Chinchilla’s, papegaaien en allerlei hagedisachtigen hebben zich al gemeld voor een gratis afspraak bij een van de dierendokters. Zo’n dertig beesten in totaal zullen vandaag een gratis consult bij de UU krijgen. De dieren hoeven niet per se iets te hebben.
Tijdens het consult wordt de hele gezondheid van het dier gratis besproken, want ondanks de beste bedoelingen gaat er nog veel mis met de verzorging, weet vogel- en kleine zoogdierspecialist Niko Schoemaker. Zestig tot tachtig procent van de klachten bij bijzondere huisdieren hebben te maken met handelen van de eigenaar. Zonde, vindt hij, want soms is het probleem al te verhelpen met bijvoorbeeld een nieuwe UV- of warmtelamp.
Toch krijgt Schoemaker ieder jaar weer schildpadden binnen die dood zijn gegaan van de kou, omdat ze hun winterslaap in een tochtige Nederlandse tuin hebben doorgebracht. „Mensen komen dan hier met de klacht dat hun schildpad niet meer uit z’n winterslaap komt, maar dan blijkt hij helemaal niet meer wakker te worden.” Schoemaker adviseert om de dieren in de koelkast te leggen als de baas de dieren een winterslaap wil laten houden. „Daar is de temperatuur constant.”
Dan de konijnen. Hoewel ze veel voorkomen, zijn ze volgens de classificatie van de UU wel bijzonder. De welvaartsziektes hebben inmiddels ook bij deze groep hun intrede gedaan. Veel konijnen zijn namelijk te dik door het luxe voer dat tegenwoordig wordt verkocht. En natuurlijk door de toegeeflijkheid van de baasjes. „Hun maag-darmkanaal is ingericht op voer waar weinig in zit”, weet Schoemaker. Maar brokken zijn lekkerder, waardoor ze zich ongans eten aan een bak vol kleine Big Macjes en de groentjes laten staan. Het resultaat is een dik konijn met dunne ontlasting. „Dan krijgen ze weer een vieze kont en kunnen ze maden krijgen.”
Bij vogels zijn het regelmatig mottige papegaaien die zich melden bij de kliniek. Als zij gestresst zijn of zich vreselijk vervelen - de precieze oorzaak wordt nog onderzocht - plukken ze zichzelf kaal. Dat is soms te verhelpen, door ze bijvoorbeeld uit te dagen met ingewikkelde spelletjes, bij andere papegaaien te zetten en ze buiten de kooi te houden. Maar dat moet het baasje maar net weten.
Het is geen onwil dat mensen hun dier niet goed verzorgen, eerder onwetendheid, gaat Schoemaker verder. „Mensen gaan juist extreem ver om hun dier zo goed mogelijk te verzorgen.” Zo hielp Schoemaker een fret met hartklachten aan een pacemaker, geeft hij regelmatig snavelprotheses als vogels met elkaar gevochten hebben en kort hij luchtpijpen van benauwde papegaaien in als deze ernstig vernauwd zijn. Bij de UU is het bijvoorbeeld mogelijk een huisdier door de CT scan te halen. En als dan kanker bij het dier wordt geconstateerd, behoort zelfs chemotherapie tot de opties. Als de baas maar wil.